24.2.2015

Školní stravování

Stravování v naší mateřské škole dodržujeme zásady zdravého stravování
 

Frekvence skladby jídla v měsíci

Polévky: preferujeme zeleninové z čerstvé zeleniny, 2 – 3x luštěninová; 1x drožďová; 2 – 3x rybí.

Hlavní jídla: preferujeme drůbež (maso kuřecí, krůtí, kachní, slepičí); 2 – 3x     ryby; dále zařazujeme vepřové, hovězí, telecí, králičí i zvěřinu, nezařazujeme  uzeniny, uzené maso; 3 – 4x bezmasé jídlo; K hlavním jídlům přikládáme zeleninové oblohy, zeleninové saláty a ovocné kompoty.

Přílohy:   4–5x brambory + bramborová kaše; 3–4 x těstoviny (kuskus, tarhoňa, semolinové těstoviny, jáhly, pohanka); 4–5x rýže   (parboiled, divoká rýže, ochucená rýže); 1x houskové knedlíky +1x jiné knedlíky (chlupaté, bramborové, šumavské, halušky. Knedlíky z bílé mouky se snažíme nahradit špaldovými či celozrnnými.); 2 – 3x luštěniny (čočka, hrách, cizrna, sója, fazole).

Svačinky:  převažují pomazánky ( tvarohová, luštěninová, rybí, zeleninová, s bílým jogurtem, se zakysanou smetanou), tvarohové sýry i s příchutí – bylinkovou, zeleninovou, plátkové sýry

1x vepřová šunka v pomazánce; 1 – 2x kaše (krupicová , jáhlová, ovesná); 1 – 2x kaše (krupicová , jáhlová, ovesná); 4 – 5x jogurty, ovocné tvarohy.

Každý den zařazujeme ke svačinám ovocnou mísu a zeleninový talíř s různými druhy čerstvého ovoce a zeleniny.

 Pečivo: preferujeme chléb, zařazujeme i celozrnné pečivo, cereálie, knuspi- grahamový chléb, zcela jsou vyřazeny bílé rohlíky, housky a sladké pečivo průmyslově upravené. Sladké pečivo je pečeno čerstvé. Nepoužíváme mražené pečivo.

Mléko: podáváme každý den čerstvé i v podobě melty, acidofilního a kefírového mléka, kakaa i ochuceného mléka.

Snažíme se o minimum smažení (max.1x za měsíc) maso je převážně připravované v troubě.

Pitný režim je dětem k dispozici po celý den, používáme pitnou vodu, kvalitní čaje ovocné, bylinné.

Používáme minimum soli, nejsou používány polotovary.

Kuchařky dbají na složení používaných potravin a sledují moderní trendy stravování.

Doporučeno je omezení cukrů a živočišných tuků.

Kvalitě stravování dětí je v naší MŠ věnována velká pozornost. Děti jsou vedeny k samostatnosti při stolování, k odpovídajícím společenským návykům a ke konzumaci zdravých potravin. Zároveň je respektováno jejich osobní tempo při jídle, množství jídla, které dítě sní i případná nechuť či nedůvěra ke konzumaci některých potravin.

Doporučení mateřské školy

Nenuťte dítě do jídla   –  I dítě si může vybírat   –   Jezte společně   –   Buďte vzorem   –   Dbejte na pravidelnost   –   Nenapomínejte, užívejte si   –   Nespěchejte   –   Nedělejte z jídla divadelní představení   –   Trocha svobody neuškodí   –   Jídlo není lék na bolest!

Jaká pravidla stolování platí u Vás?